vinil

Ste se odločili, da boste v stanovanju ali hiši zamenjali talno oblogo za vinil, ali pa ste se odločili, da bi vinilno talno oblogo položili v novogradnjo. V obeh primerih, ste se odločili za najboljšo možno talno oblogo, ki je trenutno na voljo na trgu. Saj je za vse moderne domove vinil talna obloga zelo pogosta in priljubljena izbira. Ne samo, da gre za tehnološko izredno dovršen produkt, so tudi prava izbira za hiter način življenja, saj so izjemno odporne na udarce, so hitro očiščene in potrebujejo zelo malo vzdrževanja. V spletni ponudbi Alpod lahko izbirate med različnimi barvnimi odtenki in vzorci vinil talnih podlag. V nadaljevanju prispevka, si lahko preberete, kako polagati vinilno podlago na klik, da boste delo opravili hitro in učinkovito.

Polaganje vinil plošč

Pri polaganju vinila na klik je treba biti zelo pazljiv na nekaj tehničnih zadev. Ključne točke polaganja vinila so opasane v nadaljevanju. Če pa želite še več informacij, se obrnite na Alpod strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali in odgovorili na vaša vprašanja. Lahko pa se odločite, da vam enostavno kar oni položijo vinil. Zdaj pa je najbolje, da se lotimo navodil za polaganje, da lahko začnete kar se da hitro s samo vgradnjo oz. polaganjem vinil plošč. Prva vrsta, ki bo ob steni, naj bo brez peresa, zato je vinil ploščam treba odstraniti pero na daljši strani plošče. Najbolje, da za rezanje uporabite oster nož in ravnilo, ki naj bo enake dolžine kot plošča ali malce daljši. Vinil začnite polagati v levem kotu prostora. S pomočjo distančnika zagotovite odmik med 3 in 5 mm od same stene. Ploščo vinila vgradite tako, da vložite pero v utor pod kotom 25° v že položeno desko, ko jo spustite na tla se bosta zaradi klik sistema spajanja deski trdno spojili skupaj. Zadnjo ploščo v vrsti zavrtite za 180°, seveda z vzorcem na zgornji strani. Postavite poleg že položene vrste, primerno označite in odrežite višek, potem ko upoštevate dolžino odmika od stene. Z zadnjo odrezano ploščo ste jo vgradili v vrsto in tako končali polaganje prve vrste.

Polaganje vinila – druga in vse naslednje vrste

Iz estetskih razlogov poskrbite, da bodo čelni spoji razmaknjeni za vsaj 30 cm. Pri polaganju druge vrste poskusite uporabiti zadnji odrezani kos od prejšnje vrste za začetek. Drugo vrsto začnite polagati tako, da vinil nagnete pod kotom 25° in potisnete stransko pero v stranski utor plošče, med samim spuščanjem vinil plošče pa se bo ta namestila na svoje mesto. Najprej pritrdite drugo ploščo nove vrste na krajši konec že položene plošče, potem pa nadaljujte z nagibanjem obeh plošč (15-20°) in pritiskanjem v stranski utor plošče iz prve vrste. Na tak način nadaljujte s polaganjem vinila v celotni drugi vrsti in vseh naslednjih.

vinil

Zaključevanje polaganja vinila

Z namestitvijo vinila v zadnjo vrsto, se zaključi polaganje. Zato za namestitev zadnje vrste, postavite ploščo na vrh prejšnje vrste, s peresom obrnjenim proti steni, barvni vzorec je obrnjen navzdol. Kot ravnilo lahko uporabite že položeno ploščo vinila. Ne pozabite ohraniti 3 do 5 mm razmika za dilatacijo in odrežite ploščo ter jo pritrdite na mesto. ne pozabite, da podboj vrat in cevi za ogrevanje prav tako potrebujejo prostora za dilatacijo. V tem primeru najprej odrežite ploščo na ustrezno dolžino, potem jo postavite poleg njenega položaja, uporabite ravnilo in označite površino, ki jo je treba odrezati. Izrežite označen del in pustite potrebno vmesno razdaljo na vsaki strani. Vinil ploščo za pod podboj vrat lahko spodrežete tako, da ploščo obrnete z zgornjo stranjo navzdol. V tem primeru uporabite ročno žago, da odrežete potrebno višino tako, da bo plošča lepo zdrsnila pod okvir. Ne pozabite, da tudi pod podbojem treba nujno upoštevati primerne dilatacije. Ko je polaganje zadnje vrste vinila zaključena, sledi le še montaža zaključnih letvic.

Kako zamenjati poškodovano vinil ploščo?

Že pri samem naročilu vinil plošč upoštevajte, da je dobro imeti doma, kakšno dodatno vinil ploščo, če pride do morebitne poškodbe, da jo boste lahko zamenjali. Kako torej zamenjati vinil ploščo? Preprosto vzemite oster nož in izrežite poškodovano ploščo samo po dolžini in jo vzemite ven. Potem vzemite rezervno ploščo in ji odrežite pero ter utor na daljši strani nadomestne plošče, medtem ko pustite pero in utor na krajši strani plošče. Ko je plošča pripravljena, jo preprosto vstavite na izpraznjeno mesto.

Na tem mestu povejmo, da je potek polaganja oz. vgradnje vinil plošč enostaven za izvedbo in jo lahko izvede vsak posameznik, a še vedno so tu strokovno usposobljeni polagalci, ki to opravijo v skladu z navodili za vgradnjo in s tem prevzamete izdelek s polno garancijo tako za vinil kot za polaganje. Zato vam naj ne bo neprijetno, če ste po prebranem mnenja, da bi bilo bolje, če bi za vas vinil položili strokovnjaki. To bodo za vas storili z veseljem, vi pa boste brez skrbi, kako bi to naredili sami, pa še garancijo boste imeli v popolnosti, tako za vinil plošče kot polaganje.