Šrilanka se ponaša z dvema monsunskima obdobjema, ki krojita njen klimatski ritem. Kdaj na Šrilanko, da ne boste občutili monsunskega obdobja? Odgovor na vprašanje kdaj na Šrilanko se skriva v informaciji, da severovzhodni (maha) monsun s padavinami z Bengalskega zaliva traja od oktobra do februarja, medtem ko jugozahodni (yala) monsun prinaša dež iz Indijskega oceana in prevladuje od maja do avgusta. Kljub temu otok ponuja ugodno vreme skozi vse leto, saj so različna območja (enkrat vzhodni, enkrat zahodni del otoka) pogosto deležna lepega vremena, kar omogoča obiskovalcem prilagojeno izkušnjo ne glede na čas leta. Če se pošalimo je pravi odgovor na vprašanje kdaj na Šrilanko, da čim prej.

Kdaj na Šrilanko glede na temperaturni razpon

Zaradi svoje geografske lege blizu ekvatorja se Šrilanka lahko pohvali z enakomerno temperaturo skozi celo leto. Obalna in nižinska območja dosegajo temperature od 26 °C do 30 °C, medtem ko višje ležeči kraji beležijo temperature od 18 °C do 22 °C. V višinah (1800 m nadmorske višine) lahko nočne temperature padejo celo do ledišča, z dnevnimi temperaturami od 14 °C do 17 °C. Te klimatske razlike po otoku omogočajo raznoliko izkušnjo za vsakega obiskovalca, ne glede na to, ali raje uživa v toplih sončnih dneh ali hladnejših planinskih podnebjih.

Kdaj na Šrilanko

Kdaj na Šrilanko glede na vlažnost zraka

Visoka lažnost zraka na Šrilanki je stalno prisotna po celem otoku, giblje se od 60 do 80 %, na jugozahodni obali pa lahko doseže tudi do 90 %. Ta visoka vlažnost doprinaša k tropskemu vzdušju, kjer se združujejo vonji eksotičnih rastlin in morja. Ne glede na vlažnost pa Šrilanka z zanimivimi podnebnimi razmerami nudi raznoliko paleto doživetij za vsakega popotnika.

Kdaj na Šrilanko glede na turistično sezono

Septembra se krajše obdobje med severovzhodnim in jugozahodnim monsunom kaže v svoji najboljši luči. Šrilanka se takrat ponaša s sončnim vremenom po vsej deželi, kar omogoča obiskovalcem, da doživijo očarljive kotičke otoka brez množic turistov. Raziskujte Šrilanko izven glavne turistične sezone in odkrijte pristno lepoto ob manjšem številu obiskovalcev. Glavna turistična sezona se odvija od novembra do marca. Septembra je vsakdanje življenje na avtobusih, plažah in v restavracijah zaznamovano s srečevanjem istih obrazov, kar nudi posebno intimnost in priložnost za poglobljeno doživetje lokalne kulture.

Med zgodovino in sodobnostjo

Demokratična socialistična republika Šrilanka, prelepa otoška država v Indijskem oceanu, se je do leta 1972 imenovala Cejlon. Odkrijte bogato zgodovino, ki sega onkraj imena, ter spoznajte barvito kulturno in versko raznolikost te čarobne države, ki domuje na očarljivem otoku. Z 20,8 milijoni prebivalcev, od katerih prevladujejo Singalci, se Šrilanka ponaša s pestro mešanico identitet. Uradna jezika, singalščina in tamilščina, odražata kulturno bogastvo, medtem ko angleščina, opredeljena kot povezovalni jezik po ustavi, omogoča večjezično sožitje.

Gotovinsko plačevanje na Šrilanki

Na Šrilanki je gotovinsko plačevanje še vedno prevladujoča praksa, saj večina restavracij, nastanitev in trgovin ne omogoča plačil s plačilnimi karticami. Kljub nalepkam na vratih, ki navajajo sprejemanje kartic, se pogosto srečate z odgovorom “Only cash”. Za brezskrbno potovanje priporočamo dvig gotovine na bankomatih banke Bank of Ceylon, ki ne zaračunava dodatnih provizij. Pred odhodom se posvetujte s svojo banko o morebitnih omejitvah in provizijah za dvige v tujini ter preverite, ali so vam kartice primerno aktivirane za uporabo v Šrilanki.

Bančni avtomati banke Bank of Ceylon (BOC) se izkažejo za najboljšo izbiro za dvig gotovine na Šrilanki. Ti avtomati ne zaračunavajo dodatnih provizij, kar je pri drugih menjalnicah lahko pogosto. Bankomat BOC je dostopen po vsej državi. Za najugodnejši menjalni tečaj na Šrilanki se izkaže plačevanje ali dvigovanje gotovine z debetnimi/predplačniškimi karticami Mastercard ali Visa. Pomembno pa je izogibati se uporabi kreditnih kartic Mastercard in Visa, saj so običajno povezane z visokimi provizijami za dvige na bankomatih. Ko vas bankomat vpraša, ali želite dvigniti s konverzijo ali brez, vedno izberite možnost brez konverzije, da se izognete morebitnim neugodnim menjalnim tečajem.